gototopgototop
Mar 03
16
Έκθεση φωτογραφίας "Μπάιρον + Μεσολόγγι"
PDF Print E-mail

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και η Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου συνδιοργανώνει την έκθεση φωτογραφίας της Μαρίας Στέφωση. Μαζί προβάλλεται και video art για το Μεσολόγγι της Ιωάννας Σπηλιοπούλου.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 24 Μαρτίου, ώρα 14:00 στην Αίθουσα συνεδριάσεων του Μεγάρου Παλαιάς Βουλής. Η έκθεση θα διαρκέσει έως 31 Μαΐου 2018 (Τρίτη-Κυριακή 9:00-14:30).

Η φωτογράφος επιχειρεί μια ξεχωριστή ανάγνωση στην ιστορική μορφή του Λόρδου Βύρωνα, ανασυνθέτοντας σπαράγματα από τη ζωή του ρομαντικού ποιητή.

Γράφει: Ο Μπάιρον, τη στιγμή που βρέθηκε στο Μεσολόγγι, προσπάθησε με το κύρος του να φέρει μια ισορροπία στις σχέσεις των Ελλήνων, που ήταν διασπασμένοι σε δυο αντίπαλες φατρίες εν μέσω πολεμικής αποδιοργάνωσης. Το ημερολόγιο που κρατούσε καταστράφηκε μετά τον θάνατό του. Έτσι, ήμουν ελεύθερη να επινοήσω ένα: ξεκινάω από τη ζωή του στα σαλόνια της λονδρέζικης αριστοκρατίας, ακολουθεί η φυγή του στην Ευρώπη και η παραμονή του στην Ιταλία, το ταξίδι του στην Κεφαλλονιά, πριν το πέρασμα στην Ελλάδα, η άφιξη στο Μεσολόγγι και η προσπάθειά του να φανεί χρήσιμος στην υπόθεση του αγώνα ως τον θάνατό του. Οι σελίδες δεν αφορούν το ποιητικό έργο του Βύρωνα, αλλά τις σημαντικές στιγμές της ζωής του. Ο Μπάιρον τα παράτησε όλα για μια ιδέα. Θέλησε να βοηθήσει και, μέσα στο μεγάλο κύμα του φιλελληνισμού, υπήρξε ο κορυφαίος όλων. Πίστευε στο όραμά του να φανεί χρήσιμος στον αγώνα των Ελλήνων και θυσιάστηκε γι’ αυτό.

Ο Μπάιρον, που έφυγε από τη ζωή μόλις 37 ετών στο Μεσολόγγι, «αποκαλύπτεται» μέσα από τις περιπλανήσεις και τους κρυμμένους πόθους του σε μια σειρά από καλλιτεχνικές εικόνες, που συνδυάζουν φωτογραφία, εικαστικές τέχνες και ιστορία.

 
Mar 03
06
Εορτές Εξόδου 2018: Αφιέρωμα στο κλέφτικο τραγούδι
PDF Print E-mail

Η Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου σας προσκαλεί στην εκδήλωση "Αφιέρωμα στο Κλέφτικο Τραγούδι" που διοργανώνει στο πλαίσιο των Εορτών Εξόδου 2018 την Κυριακή 18 Μαρτίου 2018 και ώρα 7:30 μ.μ. στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο Μεσολογγίου.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιερός Πόλεως Μεσολογγίου.

Δείτε την πρόσκληση της εκδήλωσης εδώ.
 
Jan
28
Η Βυρωνική Εταιρεία έκοψε την Πρωτοχρονιάτικη Πίτα της
PDF Print E-mail

Εντυπωσιακή και πρωτόγνωρη ήταν η προσέλευση του κόσμου κατά την κοπή της πίτας της Βυρωνικής Εταιρείας Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, το πρωί της Κυριακής, 28 Ιανουαρίου, δείγμα της μεγάλης εκτίμησης που απολαμβάνει η Εταιρεία για το πολύπλευρο έργο της. Η κοπή της πίτας συνήθως προγραμματίζεται να συμπίπτει με την γέννηση του μεγάλου Άγγλου ποιητή, Λόρδου Βύρωνα (22 Ιαν. 1788) και φέτος συνέπεσε με τα 230 χρόνια από την γέννησή του.

Δείτε το σχετικό Δελτίο τύπου και φωτογραφίες από την εκδήλωση εδώ.


 
Jan
22
230 χρόνια από την γέννηση του Λόρδου Βύρωνα - Κοπή πίτας 2018
PDF Print E-mail

Η Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου σας προσκαλεί στην Κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας της, την Κυριακή 28 Ιανουάριου 2018 και ώρα 11 το πρωί, στην Βιβλιοθήκη της, στο "Βυρώνειο" κτήριο, για να γιορτάσουμε τα 230 χρόνια από την γέννηση του Λόρδου Βύρωνα (22 Ιανουάριου 1788).

Η παρουσία σας θα μας δώσει ιδιαίτερη χαρά.

Δείτε την πρόσκληση και το πρόγραμμα της εκδήλωσης εδώ. 
Dec
09
A Memorial to M. Byron Raizis
PDF Print E-mail

With great sorrow, we report the death on December 8, 2017, of Professor Marios Byron Raizis, a pillar of Byron studies internationally and in Greece and a founding advisor and continuing supporter of both the Messolonghi Byron Society and the Messolonghi Byron Research Center. Professor Raizis, who held graduate degrees from Purdue University and New York University, taught for many years at Southern Illinois State University before joining the English faculty of Athens University in 1978. Well known as a scholar publishing on Romantic literature, especially Lord Byron, Professor Raizis was also a Greek-to-English and English-to-Greek translator of Solomos, Seferis, and other poets.


 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>
Page 3 of 24