gototopgototop
Nov 11
04
Αφιέρωμα στο νομπελίστα ποιητή Γιώργο Σεφέρη
PDF Print E-mail

Από το αφιέρωμα στον νομπελίστα ποιητή
"Το πυκνό βάρος του χορευτή": Ο Γιώργος Σεφέρης και η μουσική

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε το υψηλών προδιαγραφών αφιέρωμα στην μνήμη του νομπελίστα ποιητή Γιώργου Σεφέρη, για τα 40 χρόνια από τον θάνατο του, που διοργάνωσε η Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, στο κατάμεστο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο στις 2 Νοεμβρίου, με την ευγενική υποστήριξη του ΤΕΙ Ηπείρου. 
Mar 03
27
Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης 2011
PDF Print E-mail

Την επομένη της εθνικής επετείου, Σάββατο 26 Μαρτίου, στην κατάμεστη αίθουσα του Τρικούπειου Πολιτιστικού Κέντρου, υπό την αιγίδα του Δήμου της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, η Βυρωνική Εταιρεία, διοργάνωσε εκδήλωση για να τιμήσει την Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης 2011, με θέμα: "Η Φιλελληνική Πράξη τον 19ον Αιώνα. Κοινωνία-Πολιτική-Τέχνη".

Δείτε εδώ την πρόσκληση και το πρόγραμμα της εκδήλωσης.

Με την προσέλευση του κοινού και πριν αρχίσει η εκδήλωση, η φοιτήτρια της ιατρικής, Κάτια Ζαβιτσανάκη, δημιούργησε μία κατανυκτική ατμόσφαιρα στο πνεύμα της βραδιάς με το παίξιμο κλασσικών έργων στο πιάνο.

Την εκδήλωση άνοιξε, προλόγισε και συντόνισε με επιδεξιότητα, ο Μεσολογγίτης δικηγόρος κ. Μιχάλης Κοτίνης, μέλος της Βυρωνικής Εταιρείας Μεσολογγίου, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Παναγιώτης Κατσούλης, ο οποίος εντυπωσίασε με τον ιστορικά επίκαιρο λόγο του.

 
Mar 03
01
Αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο
PDF Print E-mail

Μια μαγική βραδιά, στις 28 Φεβρουαρίου, έζησε το κοινό που παρακολούθησε το αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο που διοργάνωσε η Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο, με την ευγενική υποστήριξη του ΤΕΙ Μεσολογγίου και του ΤΕΙ Ηπείρου, και με τον ενδιαφέροντα χαιρετισμό του Δήμαρχου Παναγιώτη Κατσούλη.
Την εκδήλωση παρουσίασε ο Αντιπρόεδρος της Βυρωνικής Εταιρείας Σωτήρης Μούρκας, ο οποίος αναφέρθηκε σε μία συγκινητική ανέκδοτη ιστορία που έζησε ο ίδιος ο ποιητής με παλιούς συντρόφους του, όταν το Φθινόπωρο του 1984 ήρθε στο Μεσολόγγι να παραλάβει σε επίσημη τελετή, προσκεκλημένος από τον Δήμο της Ιερής Πόλης, την τιμητική διάκριση του Επίτιμου Δημότη που ομόφωνα είχε αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο.
Την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου σε πάπυρο που ετοίμασε η Βυρωνική Εταιρεία επέδωσε στην Έρη Ρίτσου, ο κ. Μούρκας, ο οποίος ήταν Δημοτικός Σύμβουλος εκείνη την περίοδο.

Πουλί κανένα δεν κελάιδησε στη γης σαν το γεράκι της σιωπής…

ένας στίχος από το Πρωινό Άστρο, άνοιγε την αυλαία του αφιερώματος, Ποίηση - Μουσική - Φιλολογία από και για τον Γιάννη Ρίτσο.

«Αυτή η εμπειρία, η πρωτογενής, η πανανθρώπινη, είναι στο Πρωινό άστρο η αφορμή για να εκθέσει ο Ρίτσος όλη του την κοσμολογία. Όχι με την ψυχρή διαύγεια του διανοούμενου, αλλά μέσα από την βιωμένη συγκίνηση του θαύματος της νέας ζωής που γίνεται αφετηρία για κάθε δυνατό σκεπτικισμό , αλλά και για κάθε δυνατή προσδοκία. Το "κοριτσάκι" του Πρωινού άστρου δεν μπορούσε λοιπόν παρά να γίνει ο κεντρικός μίτος αυτού του αφιερώματος, αφού τύχη αγαθή έφερε στην σκηνή μας το ποιητικό σύμβολο υποστασιωμένο: χωρίς την παρουσία της Έρης Ρίτσου η εκδήλωση αυτή δεν θα είχε το ίδιο νόημα».

Αυτά και άλλα σπουδαία έγραψαν στο Σημείωμα των επιμελητών στο πρόγραμμα, οι διακεκριμένοι καθηγητές Μαρία Ζουμπούλη και Γιώργος Κοκκώνης, του Τμήματος Λαϊκής & Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου.

Δείτε εδώ την πρόσκληση της εκδήλωσης.

Με αφορμή την εκδήλωση έχει γίνει ένα ενδιαφέρον 12σέλιδο πρόγραμμα-αφιέρωμα που αξίζει να το δείτε. Μπορείτε να το ξεφυλλίσετε εδώ.

Επίσης μπορείτε να το κατεβάσετε και σε μορφή pdf.

 
Jan
23
Victor Hugo and Byron’s Greece
PDF Print E-mail

At the event of Byron’s Birthday 22 of January
The Messolonghi Byron Society
Begins its activities for 2011 with:
"Victor Hugo and Byron’s Greece"

On Saturday 22nd January 2011, at a packed Trikoupeio Cultural Centre, the Messolonghi Byron Society organized a very successful happening on the subject of “Philhellenic Figures: Victor Hugo and Byron’s Greece”.
The event was introduced by the President of the Society, Mrs. Rodanthi-Rosa Florou, and greeted by the Mayor of Messolonghi, Mr. Panayiotis Katsoulis, who spoke about the importance of the philhellenic movement and announced the creation of an international standards Philhellenic Park, built on the surrounding grounds of the Byron House.
The participants and members of the Byron Society responded positively to the proposal and the latter pledged its support through its international Byronic network. The distinguished Professor of the Department of History and Archeology of the University of Athens, Greece, Mr. Demetrius Pantelodimos, author of the widely acclaimed, Victor Hugo and Greece, written to commemorate the bicentennial of the author’s birth, then took the floor and spoke eloquently and persuasively on the philhellenic activity of Byron and of that titan of the European spirit, Victor Hugo, wining the warm applause of the audience. The philhellenic poem “The Heads of Saragios” was recited at corresponding points in the speech, as well as two letters by Victor Hugo, appealing for the support of the Cretan revolutionaries of 1866 and 1867.
Reciting these was Mr. Spyros Stamatatos, member of the "Artistic Workshop", who impressed the audience with his spirited performance and was applauded accordingly.
The event was presented by the General Secretary of the Byron Society, Mrs. Elena Zavitzanaki, and directed by Mrs. Zeta Latta.
The event was concluded with the ceremonial cutting of the New Year’s Cake which had been previously blessed by Father Andreas, and rounded off by a reception at the foyer of the Trikoupeio Centre, where the ladies of the Byron Society treated the guests to home cooked specialties that vanished in the wink of an eye.

 
Apr 04
20
Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης στο Μεσολόγγι
PDF Print E-mail

Με επισημότητα γιορτάστηκε στο Μεσολόγγι, την Κυριακή 18 Απριλίου 2010 και ώρα 11:30 το πρωί στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας, η Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης. Ο εορτασμός έγινε σε όλη τη χώρα, με εκδηλώσεις στις έδρες των νομών.
Στο Μεσολόγγι οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα και καταθέσεις στεφάνων στον τόπο θανάτου του Λόρδου Βύρωνα και ολοκληρώθηκαν με την εκδήλωση που διοργάνωσε η Βυρωνική Εταιρεία, σε συνεργασία με τη ΝΑ Αιτωλοακαρνανίας, το Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και τη Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας, Θύμιος Σώκος κα ο δήμαρχος Μεσολογγίου, Γιάννης Αναγνωστόπουλος σε χαιρετισμούς που απηύθυναν υπογράμμισαν την σπουδαιότητα για την περιοχή της καθιέρωσης του εορτασμού της Ημέρας του Φιλελληνισμού.
Ενώ η πρόεδρος της Βυρωνικής Εταιρείας Μεσολογγίου, Ροδάνθη Φλώρου, μίλησε για τα μηνύματα του εορτασμού.
Στην συνέχεια η διακεκριμένη Ιστορικός, Ομότιμος Διευθύντρια Ερευνών, Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών, Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Λουκία Δρούλια* ανέπτυξε θέμα: "Τα Φιλελληνικά Έντυπα κατά τη διάρκεια του Απελευθερωτικού Αγώνα 1821" παρουσιάζοντας τεκμηριωμένα ιστορικά στοιχεία για τα Φιλελληνικά έντυπα της Ευρώπης.
Μετά το τέλος της ομιλίας ακολούθησε ξενάγηση στις εκθέσεις "Ελληνική Επανάσταση και Ευρωπαϊκός Φιλελληνισμός" και "Φιλελληνικά Έντυπα του Απελευθερωτικού Αγώνα 1821–1829", στο Βυρώνειο.
Η ξενάγηση στα Φιλελληνικά Έντυπα έγινε απο την Προϊσταμένη των Εθνικών Ιστορικών Αρχείων Αιτωλοακαρνανίας, Ιστορικό, κα. Μαρία Μπακαδήμα που επιμελήθηκε και την τοποθέτησή τους, και στην εκθεση Φιλελληνικών Χαρακτικών του 19ου Αιώνα, απο την Γενική Γραμματέα της Β.Ε.Μ, Φιλόλογο κα. Έλενα Ζαβιτσανάκη, η οποία παρουσίασε και την εκδήλωση.

 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 Next > End >>
Page 5 of 7