You are currently viewing Από την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας 2024

Από την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας 2024

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2024, η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας της Βυρωνικής Εταιρείας Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου που γιόρταζε τα 236 χρόνια από την γέννηση του διάσημου, ρομαντικού ποιητή και φιλέλληνα λόρδου Βύρωνα, στις 22 Ιανουαρίου 1788, καθώς και την επέτειο των 200 χρόνων από την άφιξή του, στο ηρωικό Μεσολόγγι στις 5 Ιανουαρίου 1824. Την Πίτα ευλόγησε ο ιερέας του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Σπυρίδωνος π. Αμβρόσιος.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Βρετανός Πρέσβης κ. Matthew Lodge, ο οποίος μίλησε σε άπταιστα ελληνικά και συγκίνησε με την εσπευσμένη για τον Λόρδο Βύρωνα ομιλία του.

Έγινε προβολή χαιρετισμού από τον John Lytton, 5ο Κόμη του Λύττον, άμεσου απόγονου του Λόρδου Βύρωνα και επίτιμου Προέδρου της Βυρωνικής Εταιρείας Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

Την εκδήλωση προλόγισε η Πρόεδρος της ΒΕΜ Ροδάνθη –Ρόζα Φλώρου λέγοντας ότι εφέτος το 2024, με μεγάλη συγκίνηση θα τιμήσουμε την επέτειο των 200 χρόνων από τον θάνατο του λόρδου Βύρωνα · του δικού μας Βύρωνα, που έφερε μια διαφορετική πνοή και ανάσα στον αγώνα των Μεσολογγιτών, γι αυτό και οι πνεύμονες του, αναπαύονται στα θεμέλια του Ανδριάντα του στον Κήπο των Ηρώων, ως σύμβολο αιώνιας ελευθερίας και αυτοθυσίας, ως ένα ανεκτίμητο ιστορικό «μνημείο» της πανάξιας πόλης του Μεσολογγίου, ως τόπος προσκυνηματικός για κάθε ελεύθερο και βαθιά αξιοπρεπή άνθρωπο.

Η Βυρωνική Εταιρεία της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, ως αντίδωρο για το φιλελεύθερο και φιλελληνικό πνεύμα του λόρδου Βύρωνα θα διοργανώσει πολλές εκδηλώσεις, πλούσιες σε ιστορικό και πολιτιστικό περιεχόμενο, σε όλη την διάρκεια του 2024. Η αποψινή μάλιστα θα λέγαμε ότι αποτελεί την έναρξη των επετειακών μας εκδηλώσεων.

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμούς, ο Δήμαρχος κ. Σπύρος Διαμαντόπουλος, που μεταξύ άλλων είπε είπε « ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποτελέσει την τιμώμενη, φιλοξενούμενη χώρα στις προσεχείς Εορτές Εξόδου και επιφυλασσόμεθα για την διοργάνωση και στήριξη εκδηλώσεων που θα συσφίξουν ακόμη περισσότερο το Μεσολόγγι με την χώρα και κατ’ επέκταση και με τον τόπο καταγωγής του Λόρδου Βύρωνα, ώστε οι δεσμοί μας πλέον να γίνουν άρρηκτοι και ωφέλιμοι σε ποικίλους τομείς».

Χαιρετισμό επίσης απηύθυναν, ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, κ. Θανάσης Μαυρομάτης και ο Βουλευτής Αιτωλ/νιας κ. Θανάσης Παπαθανάσης.

Ακολούθησε Θεματική μουσική βραδιά με θέμα: “Ακολουθώντας τον Λόρδο Βύρωνα” σε επιμέλεια προγράμματος του «Psaltério Ensemble» Ένα μουσικό ταξίδι από την Ήπειρο την Ρούμελη έως το Ανατολικό Αιγαίο, την Σμύρνη και την Πόλη, σε ρυθμούς και μελωδίες της καθ ημάς Ανατολής, ακολουθώντας το πρώτο ταξίδι του Byron στην Ελλάδα το 1809.

Έπαιξαν: Χρήστος Ζήσης: ούτι, κιθάρα, φωνή -Γιώργος Λιούλιος: κρουστά – Σπύρος Χολεβας: πιάνο, κιθάρα- Μάριος Μπακάλης: κλαρίνο, Καμζέλας Παναγώτης: βιολί, και Μαρίνα Κόκκαλη στο τραγούδι.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου κ. Matthew Lodge , ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας κ. Θανάσης Μαυρομάτης, ο Βουλευτής κ. Θανάσης Παπαθανάσης, o Δήμαρχος κ. Σπύρος Διαμαντόπουλος , ο Γ.Γ. του Δήμου κ. Ντίνος Γιαννόπουλος, ο π. Πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Ινδιανάπολις, καθηγητής Peter Myrian, ο Γλύπτης κ. Βασίλης Παπασάικας , η διακεκριμένη Φωτογράφος κα. Μαρία Στέφωση, η Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας Λευκάδος κα. Έφη Σαράντη, κλιμάκιο Αρχαιολόγων της ΕΦΑΑ, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κα. Ζιζή Φούντα, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Δημήτρης Πετρόπουλος, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ Αλετρά Νεκταρία, Δαλάρης Λάμπρος, Κουτσοθεόδωρος Γιάννης, Τέγας Χρήστος, Βούρβαχης Χρήστος, Ράπτης Δημήτρης, ο Πρόεδρος του ΕΨΥΠΕΑ κ. Πάνος Ζαβιτσανάκης, ο Πρόεδρος της Αρχαιολογικής Εταιρείας κ. Θανάσης Σπυρόπουλος, ο Πρόεδρος των Φίλων της Λιμνοθάλασσας κ. Κων/νος Χριστογιάννης, η Πρόεδρος του Συλλόγου «Αγία Αγάθη» κα. Γεωργία Κορδόση, ο Πρόεδρος των Ναυπακτιακών Σπουδών κ. Κων/νος Βουτσινάς, ο Διευθυντής του ΣΑΕΚ Μεσολογγίου κ. Γιάννης Χατζής, η Διευθύντρια του ΣΔΕ Μεσολογγίου κα. Αγγελική Γριβοπούλου, η Διευθύντρια της Π.Ε. Αιτωλ/νίας κα. Νάγια Δακαλάκη, Μέλη του Χορευτικού Συλλόγου Δ. Καραβασίλη, εκπρόσωποι του Τομέα Πολιτισμού της Ι.Μ. Αιτωλίας και Ακαρνανίας, πλήθος συμπολιτών μας και φίλοι της ΒΕΜ από Αιτωλικό, Σταμνά, Αγρίνιο και Ναύπακτο.