You are currently viewing Η Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου στην παράσταση ”Η ΤΡΙΣΕΥΓΕΝΗ ” – ΔΗΠΕΘΕ Πατρών

Η Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου στην παράσταση ”Η ΤΡΙΣΕΥΓΕΝΗ ” – ΔΗΠΕΘΕ Πατρών

Η Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019 επισκέφθηκε το Θέατρο Απόλλων στην Πάτρα, για να παρακολουθήσει την παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ Πατρών ”Η ΤΡΙΣΕΥΓΕΝΗ ” του Κωστή Παλαμά σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου και μουσική Σταμάτη Κραουνάκη.

Η εξόρμηση αυτή με την Πρόεδρο Ροδάνθη Φλώρου , τα μέλη του Δ.Σ. Τζένη Χαραλαμποπούλου, Βαρβάρα Μαραβέλη, Νάνση Φιλίππου και άλλα είκοσι (20) μέλη και φίλους της Βυρωνικής Εταιρείας, έγινε στο πλαίσιο της Εκδήλωσης- Αφιέρωμα για τον Ποιητή που διοργανώνει η Βυρωνική Εταρεία, για τα 160 χρόνια από την γέννηση του, την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2019 στην Βιβλιοθήκη της στο Μεσολόγγι.

Την θαυμάσια από κάθε άποψη παράσταση, που πραγματικά, οι συντελεστές και οι εξαίρετοι Ηθοποιοί, αξίζουν θερμά συγχαρητήρια, σκηνοθέτησε ο διακεκριμένος σκηνοθέτης Κώστας Τσιάνος, λόγια του οποίου σας παραθέτουμε όπως γράφει στο σημείωμα του σκηνοθέτη.

” …Είχα την τύχη, ο μέγας Δημήτρης Ροντήρης να είναι ο δάσκαλός μου στη Δραματική σχολή. Από το πρώτο μάθημα μας μίλησε για τον εθνικό μας ποιητή Κώστα Παλαμά και το μοναδικό θεατρικό έργο που έγραψε , την «Τρισεύγενη». Μας έδωσε διάφορες σκηνές να διαβάσουμε και για τρία χρόνια δεν σταμάτησε να μας διδάσκει το έργο.
Αγάπησα πολύ την «Τρισεύγενη» με τον έξοχο ποιητικό λόγο, τις κυρίαρχες ιδέες για ανεξαρτησία, ελευθερία, έρωτα για την ομορφιά της φύσης, τη φυγή στο όνειρο, τη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, τους ανθρώπους της υπαίθρου, με τις παραδόσεις του, τα τραγούδια, τους χορούς τα παραμύθια, τα λαϊκά πανηγύρια και πάνω απ’ όλα τα έξοχα πρόσωπα του έργου με κυρίαρχη μορφή την οιστρήλατη Τρισεύγενη.
Όλο το έργο είναι σαν μια παραλογή των Δημοτικών μας τραγουδιών , σαν ένα λαϊκό δρώμενο, με λαϊκά τραγούδια κι αυτό το δρόμο ακολούθησα για να φωτίσω , ελπίζω, τις μύχιες σκέψεις του Εθνικού μας ποιητή…”