You are currently viewing Πρωτοχρονιάτικη Πίτα 2019

Πρωτοχρονιάτικη Πίτα 2019

Η Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, έκοψε την Πρωτοχρονιάτικη Πίτα της και γιόρτασε τα 160 χρόνια από την γέννηση του Μεσολογγίτη ποιητή ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ , του νεότερου εθνικού ποιητή μας και εκ των θεμελιωτών της νέας λογοτεχνίας μας.

Εντυπωσιακή ήταν η προσέλευση του κόσμου κατά την κοπή της πίτας της Βυρωνικής Εταιρείας Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, το πρωί της Κυριακής 3 Φεβρουαρίου 2019, απόδειξη της μεγάλης εκτίμησης που απολαμβάνει η Εταιρεία για το πολύπλευρο έργο της.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την καθιερωμένη ευλογία της Πρωτοχρονιάτικης πίτας από τον αιδεσιμότατο ιερέα του Ιερού Ναού της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στην Αγριλιά.

Την εκδήλωση προλόγισε η Πρόεδρος Ροδάνθη Φλώρου και παρουσίασε τους συντελεστές της ωραίας εκδήλωσης, ενώ η Πρόεδρος του Συλλόγου « Οι Φίλοι του Μουσείου Δροσίνη» στην Κηφισιά, κυρία Ελένη Βαχάρη, μίλησε για την φιλία μεταξύ των Μεσολογγιτών ποιητών Γεωργίου Δροσίνη και Κωστή Παλαμά. Η ίδια κράτησε τον ρόλο της αφηγήτριας και διάβασε ενδιαφέρουσες άγνωστες σε εμάς συνομιλίες μεταξύ των ποιητών, τόσο για τα ποιήματα τους όσο και για την προσωπική ζωή τους.

Η ομιλήτρια της εκδήλωσης κυρία Χρυσούλα Σπυρέλη, Διδάκτωρ Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και διακεκριμένη Φιλόλογος, μίλησε με θέμα: « Ο Διαχρονικός Παλαμάς». Η Δρ. Χρυσούλα Σπυρέλη, παρουσίασε με τεκμηριωμένο και γλαφυρό λόγο, στοιχεία από την ζωή και το έργο του ποιητή, εστιάζοντας στην διαχρονικότητα και την απήχηση του ποιητικού έργου του Κωστή Παλαμά, που μέχρι σήμερα ασκεί επιρροή τους νέους και εμπνέει σύγχρονους καλλιτέχνες που μελοποιούν ποιήματα του.

Στην συνέχεια η γλυκύτατη εκπαιδευτικός, Ράνια Κατσιγιάννη, ερασιτέχνης ηθοποιός που έχει λάβει μέρος σε αρκετές παραστάσεις στην πόλη μας, διάβασε ποιήματα του Κωστή Παλαμά. Η βελούδινη φωνή της συνεπήρε το κοινό και όπως έγραψε μια φίλη ήταν «Μελωδική σαν της άνοιξης το πρώτο αηδόνι»!

Στο πιάνο συνόδευσε ο Μεσολογγίτης μαέστρος, Σπύρος Χολέβας, καταξιωμένος μουσικός με σημαντικές συνεργασίες με Έλληνες και ξένους δημιουργούς και Καλλιτεχνικός Διευθυντής στο Δημοτικό Ωδείο της Πόλης μας.

Δικαίως στο τέλος όλοι τους απέσπασαν το θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα των παρισταμένων.

Στους εκλεκτούς συμμετέχοντες, δόθηκε για αναμνηστικό, ένα χαρακτικό με τον Λόρδο Βύρωνα, έργο του Αιτωλικιώτη ζωγράφου-χαράκτη Μιχάλη Κότσαρη, που φιλοτέχνησε ο καλλιτέχνης κατόπιν παραγγελίας της Βυρωνικής Εταιρείας.

Ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου, Τάσος Σκαρμούτσος στον χαιρετισμό του, μίλησε επαινετικά για την Βυρωνική Εταιρεία και το πολύ σημαντικό έργο της, εντός και εκτός Ελλάδος και μετέφερε χαρμόσυνες ειδήσεις που σύντομα θα υλοποιηθούν.

Η Πρόεδρος της Βυρωνικής Εταιρείας, πλαισιούμενη από τα μέλη του Δ.Σ., ευχαρίστησε περιχαρής τους Συνεργάτες της και τον κόσμο, που γέμισε την Βιβλιοθήκη της Βυρωνικής Εταιρείας, με την υπόσχεση πως η Εταιρεία θα συνεχίσει μέσω των δραστηριοτήτων της, να προβάλει το Μεσολόγγι διεθνώς.

Τυχερή της χρονιάς η κα. Βούλα Γούδα- Μπρούμα, που κέρδισε το φλουρί της Πίτας.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, ο Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Κώστας Δαουτίδης, ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου, Τάσος Σκαρμούτσος, η Αντιπρόεδρος του Π/Κ, Σόφη Λανάρα, η Πρόεδρος του Συλλόγου « Οι Φίλοι του Μουσείου Δροσίνη» στην Κηφισιά, κα Ελένη Βαχάρη μαζί με μέλη του Δ.Σ., ο Πρόεδρος του ΕΨΥΠΕΑ Δρ. Σωτήρης Κωτσόπουλος με την σύζυγό του, η Πρόεδρος του Εργαστηρίου «Παναγία Ελεούσα», Διονυσία Σαμαντά, ο Πρόεδρος της Αρχαιολογικής Εταιρείας, Θανάση Σπυρόπουλος, ο Πρόεδρος του Λαογραφικού Συλλόγου, Λάμπρος Μπίσσας, μέλη άλλων Συλλόγων και φορέων και πλήθος αγαπητών φίλων της Βυρωνικής Εταιρείας.

Οι φωτογραφίες της εκδήλωσης είναι προσφορά του Πολιτικού Μηχανικού κ. Νίκου Παπαλέξη, στον οποίο η Βυρωνική Εταιρεία, εκφράζει θερμές ευχαριστίες.