You are currently viewing Εκδήλωση παρουσίασης του προγράμματος «Πρωτοβουλία 1821-2021»

Εκδήλωση παρουσίασης του προγράμματος «Πρωτοβουλία 1821-2021»

Στο Μέγαρο Μουσικής στην εκδήλωση παρουσίασης του προγράμματος «Πρωτοβουλία 1821-2021» των επετειακών δράσεων για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, βρέθηκε προσκεκλημένη, η Πρόεδρος της Βυρωνικής Εταιρείας, Ροδάνθη (Ρόζα) Φλώρου, την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020. Η Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, έχει την εξαιρετική τιμή να είναι ένας από τους εννέα πολιτιστικούς φορείς που θα φιλοξενήσουν σπάνια κειμήλια και αρχειακό υλικό από την Έκθεση ”ΕΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ 21” του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, που συνεργάζεται για τον σκοπό αυτό με το Ε.Ι.Μ, από το 2017.

Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος, Βοηθός Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδος, κ. Ανδρέας Φίλιας, υπεύθυνος για το Επετειακό Πρόγραμμα “Δυτική Ελλάδα 2021” και ο Καθηγητής Ιστορίας, κ. Νίκος Τόμπρος , μέλος της Επιτροπής.

Για δυόμισι και πλέον χρόνια, 14 κοινωφελή, πολιτιστικά και επιστημονικά Ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένης της Εθνικής Τράπεζας και περισσότεροι από 75 φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό συνεργάστηκαν για την οργάνωση και προετοιμασία περίπου 130 δράσεων, οι οποίες παρουσιάστηκαν αναλυτικά από τον συντονιστή της Πρωτοβουλίας, σύμβουλο στην Εθνική Τράπεζα, κ. Ιωάννη Μάνο και θα πραγματοποιηθούν στην διάρκεια της τριετίας 2020-2022.

Η «Πρωτοβουλία 1821-2021»συγκροτήθηκε εν όψει της επετείου των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και είναι αποτέλεσμα συνεργασίας των εξής φορέων και Ιδρυμάτων: Εθνική Τράπεζα, Ίδρυμα Ευγενίδου, Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη, Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού & Πολιτιστικού Εργου (ΚΙΚΠΕ), Ίδρυμα Λαμπράκη, Κοινωφελές Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη, Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη, Ίδρυμα Μποδοσάκη, Ίδρυμα Παιδείας & Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, Κοινωφελές Ίδρυμα Μιχαήλ Ν. Στασινόπουλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ, Ίδρυμα Ωνάση.

Περισσότερες από 130 επετειακές δράσεις και εκδηλώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό που διαπνέονται από αυτό το πνεύμα. Ενενήντα πανεπιστημιακοί και ερευνητές απαρτίζουν τις επιστημονικές επιτροπές της, ενώ περισσότεροι από 450 επιστήμονες από όλο τον κόσμο θα συμμετέχουν ως ομιλητές σε διεθνή συνέδρια. Επιπλέον, 16 πολιτιστικοί οργανισμοί συνεργάζονται για την υλοποίηση 10 εκθέσεων και 12 μεγάλων μουσικών εκδηλώσεων, με θέματα εμπνευσμένα από την Επανάσταση του 1821. Περισσότερες από 8 δράσεις αφορούν το μέλλον της χώρας, ενώ τουλάχιστον 43 επιστημονικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε 6 χώρες του εξωτερικού.

–Η κεντρική επετειακή έκθεση ΕΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ του ΕΘΝΙΚΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ, θα περιγράφει όλη την ιστορική περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης. Θα αναδείξει την προετοιμασία, το ξέσπασμα, την ακτινοβολία και την παρακαταθήκη της μέσα από σπάνια κειμήλια και αρχειακό υλικό. Η έκθεση θα εστιάσει στους ανθρώπους που αναδείχθηκαν σε ήρωες επειδή αντεπεξήλθαν σε εξαιρετικές περιστάσεις, και στις κοινωνικές και ιδεολογικές εμπειρίες που άλλαξαν, πριν και μετά το ΄21, τον τρόπο με τον οποίο γινόταν αντιληπτός ο κόσμος. Η κεντρική έκθεση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση στο πλαίσιο της «Πρωτοβουλίας 1821-2021».

Ταυτόχρονα, η έκθεση θα εξακτινώνεται σε μουσεία και πολιτιστικούς οργανισμούς σε όλη την Ελλάδα. Με την υποστήριξη της Εθνικής Τράπεζας, του Ιδρύματος Ευγενίδη, του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη, του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, του Ιδρύματος Λαμπράκη, του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη και του Ιδρύματος Μποδοσάκη.

Η επετειακή έκθεση θα ταξιδέψει από βορρά προς νότο, στην Αλεξανδρούπολη, στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης, στη Θεσσαλονίκη, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ, στη Βέροια, στην Κοινωφελή Επιχείρηση Πολλαπλής Ανάπτυξης του Δήμου, στη Λάρισα, στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο, στο Μεσολόγγι, στην Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, στο Γαλαξίδι, στο Ναυτικό και Ιστορικό Μουσείο, στο Ναύπλιο, στο Παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείου Αλεξ. Σούτσου, και στα Χανιά, στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης.