You are currently viewing Η Βυρωνική Εταιρεία στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Η Βυρωνική Εταιρεία στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Επίσκεψη Μελών και Φίλων της Βυρωνικής Εταιρείας Ιεράς πόλεως Μεσολογγίου, στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, το Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019, για να ξεναγηθούν στην θαυμάσια έκθεση «Το ’21 αλλιώς: Η Ελληνική Επανάσταση με φιγούρες και διοράματα PLAYMOBIL». Η υπέροχη ξενάγηση έγινε από τις επιμελήτριες του ΕΙΜ και της παρούσης Έκθεσης, Παναγιώτα Παναρίτη – Αρχαιολόγο και Ρεγγίνα Κατσιμάρδου – Ιστορικό, τις οποίες ευχαριστούμε θερμά για την προθυμία τους να μας ξεναγήσουν. Άλλωστε είναι γνώριμες στους συμπολίτες μας, όταν μίλησαν στο Αφιέρωμα για τον Ιωάννη Καποδίστρια σε εκδήλωση της ΒΕΜ, στις Εορτές Εξόδου 2019. Την αποστολή συνόδευαν η Πρόεδρος, Ροδάνθη Φλώρου, Η Γενική Γραμματέας, Έλενα Ζαβιτσανάκη και ο Αντιπρόεδρος Γιώργος Λύτρας.

Οι φιγούρες Playmobil και τα διοράματα μας γυρίζουν πίσω στον χρόνο και μας αφηγούνται την ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.
οι επιμελήτριες της έκθεσης είναι: H Νατάσα Καστρίτη – Ιστορικός Τέχνης, η Παναγιώτα Παναρίτη – Αρχαιολόγος και η Ρεγγίνα Κατσιμάρδου – Ιστορικός.

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, όπως είπε και το Υπουργείο Πολιτισμού, κοιτάζει με φρέσκια ματιά την εποχή της Επανάστασης του 1821. Η έκθεση «Το ’21 αλλιώς: Η Ελληνική Επανάσταση με φιγούρες και διοράματα PLAYMOBIL», παρουσιάζει κορυφαίες στιγμές από την καθημερινότητα των αρχών του 19ου αιώνα και, συγκεκριμένα, από την Επανάσταση του 1821, με μικρά και μεγάλα διοράματα (τρισδιάστατες απεικονίσεις σκηνών), κατασκευασμένα από φιγούρες και εξαρτήματα PLAYMOBIL, από ομάδα συλλεκτών.

Μέσα από τις φιγούρες των PLAYMOBIL παίρνουν σάρκα και οστά, περισσότεροι από 80 πρωταγωνιστές της Επανάστασης, Έλληνες, φιλέλληνες και Οθωμανοί, που διαδραμάτισαν σπουδαίο ρόλο στην εξέλιξη των γεγονότων. Οι φιγούρες τους συνοδεύονται από τα βιογραφικά τους στοιχεία, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας, που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες.