You are currently viewing Το οδοιπορικό της επιτυχίας του 11ου Διεθνούς Φοιτητικού Βυρωνικού Συνεδρίου

Το οδοιπορικό της επιτυχίας του 11ου Διεθνούς Φοιτητικού Βυρωνικού Συνεδρίου

Το οδοιπορικό της επιτυχίας του 11ου Διεθνούς Φοιτητικού Βυρωνικού Συνεδρίου μέσα από εικόνες και περιγραφές.

Με απόλυτη επιτυχία που ανέβασε τον πήχη πολύ ψηλά, ολοκληρώθηκε, το 11ο κατά σειρά Διεθνές Φοιτητικό Βυρωνικό Συνέδριο, που διοργάνωσε η Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου από 23-28 Μαΐου 2016, με θέμα: “Ο Μπάιρον και το Καλοκαίρι του 1816”.

Η σπουδαιότητα και η ωφέλεια που απορρέει από τα Φοιτητικά Συνέδρια της Βυρωνικής Εταιρείας δεν είναι μόνο οι καρπός της επιστημονικής έρευνας γύρω από το έργο και την ζωή του Λόρδου Βύρωνα, που καταθέτουν μέσα από τις εργασίες τους στην διεθνή ακαδημαϊκή βιβλιογραφία οι φοιτητές και οι καθηγητές που συμμετέχουν σε αυτά, αλλά είναι και η διεθνής προβολή συνάμα με την οικονομική ενίσχυση του Μεσολογγίου. Το Μεσολόγγι βρίσκεται στο επίκεντρο της Διεθνούς Πανεπιστημιακής κοινότητας στον τομέα της Αγγλικής Φιλολογίας, λόγω του θανάτου στα χώματά του, του λαμπρού ποιητή και φιλέλληνα Λόρδου Βύρωνα, που ήρθε να πολεμήσει για τον αγώνα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας.

Οι εγγραφές έγιναν την πρώτη ημέρα, 23 Μαΐου, με ευχές και χαμόγελα στην Βιβλιοθήκη της Βυρωνικής Εταιρείας, στο Βυρώνειο κτήριο και ακολούθησαν επισκέψεις στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα, στην Τουρλίδα, στο Κέντρο Λόγου & Τέχνης Διέξοδος, Ιστορικό Μουσείο και στην Πινακοθήκη του Δήμου, που έγινε εγκάρδια υποδοχή από τον Δήμαρχο κ. Νικόλαο Καραπάνο, την σύζυγό του και συνεργάτες του.

Στις 24 Μαΐου το πρωί επισκέψεις και ξεναγήσεις έγιναν: στον τόπο θανάτου του ποιητή και φιλέλληνα στην θέση του οποίου, υπήρχε το σπίτι του προκρίτου Χρήστου Καψάλη που έζησε τις 100 τελευταίες ημέρες της ζωής του και το Πανεπιστήμιο Αθηνών ανήγειρε μαρμάρινη επιτύμβια το 1924, στο Μουσείο-οικία των Σπύρου και Χαρίλαου Τρικούπη, Μεσολογγιτών Πρωθυπουργών της Νεότερης Ελλάδας στο Μουσείο-οικία του εθνικού ποιητή Κωστή Παλαμά και στον Κήπο των Ηρώων με τα μνημεία των Ηρώων του Αγώνα, Ελλήνων και Φιλελλήνων.

Το απόγευμα έγινε η έναρξη του Ακαδημαϊκού Προγράμματος στην αίθουσα συνεδρίων του Θεοξένια, με καλωσορίσματα από την Πρόεδρο της Βυρωνικής Εταιρείας, Ροδάνθη Φλώρου, από την Διευθύντρια Σπουδών του Βυρωνικού Κέντρου, καθηγήτρια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κα. Μαρία Σχοινά και τον Διευθυντή Διεθνών Σχέσεων του Β.Κ, καθηγητή στο Virginia Tech USA, Peter W. Graham. Στην συνέχεια στις δυο συνεδρίες που διήρκησαν μέχρι τις 8 το βράδυ, παρουσιάσθηκαν 8 εργασίες –ομιλίες φοιτητών και καθηγητών.

Την Τετάρτη στις 25 Μαΐου από το πρωί στις 10 έως στις 6.30 το απόγευμα με διακοπή για γεύμα παρουσιάσθηκαν 10 εργασίες- ομιλίες φοιτητών και καθηγητών, ενώ στην συνέχεια ο κεντρικός ομιλητής του Φοιτητικού Συνεδρίου καθηγητής Paul Douglass, του San Jose State University στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, μίλησε μέχρι τις 8 το βράδυ για την Καρολάιν Λάμ και το βιβλίο της Glenarvon, που κατηγορούσε τον Μπάιρον, μια και υπήρξε εγκαταλελειμμένη από αυτόν το 1816.

Όλες οι ομιλίες αφορούσαν τα έργα που έγραψε ο Βύρων το καλοκαίρι του1816 και την ζωή που έζησε τότε στην Γενεύη στην βίλα Diodati μαζί με τον Percy και την Mary Shelley, τον John Polidori και την Claire Claremont. Εκείνο το καλοκαίρι έγραψε τα σπουδαία ποιήματα του, το Τσάιλντ Χάρολντ ΙΙΙ (Childe Harold III), ο Φυλακισμένος του Σιγιόν (The Prisoner of Chillon) ,Η Σκοτεινιά (Darkness), το Όνειρο (The Dream) και ξεκίνησε το ιστορικό δράμα Μάνφρεντ (Manfred),που έγινε και όπερα από τον Ρόμπερτ Σούμαν (Robert Schumann). Ενώ κατόπιν προτροπής του η Mary Shelley, γράφει τον Φρανκεστάιν (Frankenstein) και ο Polidori τον Βρυκόλακα (The Vampyre) πολύ γνωστά και πολυσηζητημένα έργα που έχουν γίνει και κινηματογραφικές ταινίες στο Χόλυγουντ.

Την Πέμπτη στις 26 Μαΐου το πρωί από τις 9 έως στις 2 το μεσημέρι, στην Βιβλιοθήκη της Βυρωνικής Εταιρείας για πρώτη φορά προστέθηκε στο πρόγραμμα δημιουργικό εργαστήρι (Workshop) για φοιτητές και καθηγητές, κάτι που πραγματικά εντυπωσίασε και ενθουσίασε όλους. Ο Επιμελητής David Mc Clay, του σπουδαίου Αρχείου του John Murray, εκδότη του Βύρωνα, που βρίσκεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Σκωτίας, δίδαξε πως μπορεί ένας μελετητής-ερευνητής του Μπάιρον, αποκρυπτογραφεί τα χειρόγραφα του. Γενικά η μέθοδος αποκρυπτογράφησης χειρογράφων οδηγεί στην μελέτη και κατανόηση των μεγάλων του Πνεύματος και της Τέχνης που άφησαν πίσω τους πλούσιο και πολύτιμο έργο.

Στο τέλος οι επτά μικρές ομάδες που είχαν χωρισθεί ανέλυσαν το αποτέλεσμα της αποκρυπτογράφησης και δημιούργησαν μια υποθετική έκθεση (exhibition) εκ των οποίων και βραβεύτηκε η καλύτερη . Τα χειρόγραφα (Documents) που έφερε μαζί του ο David Mc Clay , σε υψηλής ποιότητας αναπαραγωγή, έμειναν στην Βιβλιοθήκη της Βυρωνικής Εταιρείας μαζί με ένα μεγάλο τόμο των Έργων του Λόρδου Βύρωνα με αυθεντικές γκραβούρες, έκδοσης Galignari, Paris 1827, προσφορά των θυγατέρων του αείμνηστου Peter Cochran, ερευνητή στο University of Cambridge.

Το απόγευμα οι Σύνεδροι αναχώρησαν για το ιστορικό Αιτωλικό. Ξεναγήθηκαν στην πόλη-νησί , στους Ιερούς Ναούς της Παναγίας και των Ταξιαρχών, στον τάφο της Κυρά-Βασιλικής, στο Λαογραφικό Μουσείο και στο Μουσείο Κατράκη.

Στο Μουσείο Κατράκη στην έκτη και τελευταία Ακαδημαϊκή Συνεδρία του 11ου Διεθνούς Φοιτητικού Συνεδρίου, μίλησε ο καθηγητής John Gatton του Bellarmine University, Louisville στο Κεντάκι της Αμερικής, για το ποίημα του βύρωνα Ο Φυλακισμένος του Σιγιόν , που ήταν πολιτικός κρατούμενος . Στην ομιλία του έβαλε στοιχεία και από την δική μας Βάσω Κατράκη για το έργο της και την πολιτική της δίωξη. Στο τέλος η Συνεδρία ολοκληρώθηκε με μια θαυμάσια συναυλία από την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων του Συλλόγου “Δράση” υπό την διεύθυνση του Μαέστρου Χρήστου Χολέβα.

Την Παρασκευή 27 Μαΐου, οι Σύνεδροι επισκέφθηκαν την Αρχαία Πλευρώνα, παρακολούθησαν το ενημερωτικό φίλμ της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας (με αγγλικούς υπότιτλους) στην αίθουσα προβολών και ξεναγήθηκαν στον Αρχαιολογικό χώρο από την Ιστορικό καθηγήτρια Πολυξένη Χαραλαμποπούλου, με μεταφράστρια την βιβλιοθηκονόμο Χριστίνα Τσεκούρα, αμφότερες μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΒΕΜ. Η επίσκεψη τελείωσε με ξενάγηση από την Πρόεδρο της ΒΕΜ, Ροδάνθη Φλώρου, στην Παναγιά της Φοινικιάς του 1804, που την επισκεπτόταν έφιππος ο Λόρδος Βύρων σχεδόν καθημερινά και που εκεί το μοιραίο απόγευμα της 9ης Απριλίου 1824 κάτω από μια δυνατή νεροποντή κρυολόγησε και κατέληξε στον θάνατο μετά από δέκα ημέρες οδυνηρής αρρώστιας στις 19 Απριλίου 1824.

Το βράδυ της Παρασκευής δόθηκε το καθιερωμένο αποχαιρετιστήριο δείπνο από την Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, με ένα εξαιρετικό μενού ελληνικών μεζέδων, με ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς από τον Σύλλογο Ελεύθεροι Πολιορκημένοι, που απογείωσαν το κέφι φοιτητών και καθηγητών και ο χορός κράτησε μέχρι τις πρωινές ώρες. Το πρωί του Σαββάτου έληξε το Συνέδριο και για μια ακόμα φορά φοιτητές και καθηγητές αγκαλιασμένοι και πανευτυχείς αποχαιρετούσαν την ιερή πόλη με τις καλύτερες εντυπώσεις για να τις μεταφέρουν ως πρεσβευτές, στις πατρίδες τους και στις πανεπιστημιακές αίθουσες τους. Τα πρακτικά του Συνεδρίου ανέλαβε να γράψει η Αμερικανίδα υποψήφια διδάκτωρ Sam Hunt και θα κυκλοφορήσουν ηλεκτρονικά, σύντομα.

Ακαδημαϊκοί υπεύθυνοι του Συνεδρίου, οι Πανεπιστημιακοί Καθηγητές: Μαρία Σχοινά, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Peter Graham, Virginia Tech, USA.

Συμμετείχαν: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης – Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Virginia Polytechnic and State University USA – San Jose State University – California USA -Notre Dame University Lebanon – University of York UK – University of Virginia USA – Charles University of Prague- Bellarmine University Louisville Kentucky, USA – National Library of Scotland.