You are currently viewing Εκδήλωση “Το Ναυτικό στον Αγώνα του 1821”

Εκδήλωση “Το Ναυτικό στον Αγώνα του 1821”

Στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση της Βυρωνικής Εταιρείας Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου για το “Ναυτικό στον Αγώνα του 1821” στα πλαίσια των Εορτών Εξόδου 2013.

Η Πρόεδρος της Βυρωνικής Εταιρείας, κ. Ροδάνθη Φλώρου, με ιδιαίτερη θέρμη καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και ευχαρίστησε την Ιστορική και Εθνολογική εταιρεία Ελλάδος – Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, για την δημιουργία της Έκθεσης με υλικό από τις συλλογές και το Αρχείο Ιστορικών Εγγράφων του, καθώς και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Μεσολογγίου που την έθεσε υπό την Αιγίδα του.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμάς, ο Δήμαρχος κ. Π. Κατσούλης και ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Β. Αντωνόπουλος.

Παραβρέθηκαν στην εκδήλωση ο αντιδήμαρχος κ. Δ. Κοταντάκης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γ. Κασσαβέτης, ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου κ. Α. Καβάγιας, δημοτικοί σύμβουλοι, ο Διοικητής του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων κ. Νικολόπουλος, πρόεδροι φορέων και συλλόγων της πόλης και πλήθος κόσμου.

Για την συμβολή του Ναυτικού στη Β’ Πολιορκία του Μεσολογγίου μέσα από τις έγγραφες πηγές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, μίλησε η κα. Δήμητρα Κουκίου, Ιστορικός και Προϊσταμένη της Βιβλιοθήκης της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας Ελλάδος. Ενώ η κα. Άννα Κάνδια, Ιστορικός και Επιστημονική συνεργάτιδα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου παρουσίασε την κατάσταση των Πολιορκημένων όπως αποτυπώνεται σε επιστολές που φυλάσσονται στο Αρχείο Ιστορικών Εγγραφών της Ι.Ε.Ε.Ε.

Κατά την διάρκεια των τόσο σημαντικών ομιλιών προβλήθηκαν σε διαφάνειες πίνακες της Συλλογής, καθώς και έγγραφα για τα οποία έγινε λόγος και τα οποία έχει την δυνατότητα να δει κανείς στην θαυμάσια έκθεση που φιλοξενείται στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο Μεσολογγίου.

Μετά την παρουσίαση των εισηγήσεων, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης , η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Μαΐου και είναι ανοιχτή για το κοινό καθημερινά από τις 10:00-12:30 και 18:00-20:00, εκτός Σαββάτου – Κυριακής και των αργιών του Πάσχα.

Να σημειωθεί ότι από τους εκατό πίνακες της έκθεσης θα παραμείνουν μόνιμα εβδομήντα δύο στην βιβλιοθήκη της Βυρωνικής Εταιρείας Μεσολογγίου στο «Βυρώνειο Κτήριο». Καθώς και όλα τα έγγραφα που εκτίθενται στην έκθεση τα οποία είναι καλλιτεχνικές αναπαραγωγές με την σφραγίδα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου που επιτελεί τόσο σπουδαίο έργο.

Φωτογραφίες από την εκδήλωση

 

Σχετικά βίντεο από την εκδήλωση

Attachments