You are currently viewing Εκδήλωση μνήμης για την Ακακία Κορδόση – Κοπή πίτας 2016

Εκδήλωση μνήμης για την Ακακία Κορδόση – Κοπή πίτας 2016

Την Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016 και ώρα 11 το πρωί πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκδήλωση τιμής στην μνήμη της διακεκριμένης Μεσολογγίτισσας πεζογράφου, Ακακίας Κορδόση και η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας από την διοργανώτρια  Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

Το αδιαχώρητο έγινε από τον κόσμο που κατέκλυσε την Βιβλιοθήκη της ΒΕΜ  και όλοι μαζί ένωσαν τις ευχές τους μαζί με την Πρόεδρο Ροδάνθη Φλώρου και το Διοικητικό Συμβούλιο για ένα χαρούμενο και ειρηνικό Καινούργιο Χρόνο. Στην αρχή της εκδήλωσης ο Αιδεσιμώτατος, Πατήρ Ανδρέας  Καππές, του Ι. Ν. της Αγίας Παρασκευής, ευλόγησε την Βασιλόπιτα και η Πρόεδρος απηύθυνε τις γιορτινές ευχές.

Την ομιλία–προλόγισμα στην μνήμη της τιμώμενης  πεζογράφου,  Ακακίας Κορδόση, που είχε ετοιμάσει η Πρόεδρος, Ροδάνθη Φλώρου, λόγω προβλήματος υγείας της, ανέγνωσε η φιλόλογος, Τζένη Χαραλαμποπούλου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Βυρωνικής Εταιρείας, η οποία και συντόνισε την εκδήλωση.

Στην συνέχεια το μέλος της ΒΕΜ, Παναγιώτα Δακαλάκη, καθηγήτρια Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, μας ταξίδεψε σε κόσμους  νοερούς, λογοτεχνικούς και συγκινησιακούς, με την θαυμάσια ομιλία της, θυμίαμα στην μνήμη της καθηγήτριας  των μαθητικών της χρόνων, Ακακίας. Διαβάστε εδώ την ομιλία της Παναγιώτας Δακαλάκη.

Η Χριστίνα Τσεκούρα και η Ράνια  Αναστασίου, μέλη της Θεατρικής Ομάδας «Πρόβα» του Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου Μεσολογγίου, ανέγνωσαν κείμενα από τα έργα της Ακακίας Κορδόση, «Ένας άνθρωπος που λεγόταν Μπάυρον» και «Μπάυρον- η τελευταία αγάπη», με  γλαφυρότητα και  την αρμόζουσα τρυφερότητα προς το κείμενο, υπό την επιμέλεια και την σκηνοθετική ματιά τής επικεφαλής της Ομάδας, της καθηγήτριας, Ζέττας Λάττα.

Ο μαέστρος, στιχουργός και συνθέτης, Χρήστος Βλαχογιάννης, με την κιθάρα του, οι μαθήτριές του στο φλάουτο, Μαριάνα Σταμάτη και Ειρήνη Χρήστου και τα μέλη της Θεατρικής Ομάδας «Πρόβα», Ράνια Αναστασίου, Ειρήνη Καρανικόλα, Κατερίνα Μυλωνά, Άννα Στεργίου, Χριστίνα Τσεκούρα, Όλγα Τσίτση και Ανδρέα Τσολίγκα απέδωσαν θαυμάσια το συγκινητικό τραγούδι «Στην γλυκειά μας Ακακία», το οποίο συνέθεσε ο συνθέτης, συγκλονισμένος από το ύστατο χειρόγραφο σημείωμα της Ακακίας.

Ο αδελφός τής αξέχαστης  Ακακίας, Νίκος Κορδόσης, Ιδρυτής του Κέντρου Λόγου και Τέχνης και συνάμα Ιστορικού Μουσείου «Διέξοδος», στον μεστό και φορτισμένο συγκινησιακά λόγο του, ευχαρίστησε την Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο της Βυρωνικής Εταιρείας για την πρωτοβουλία τους να οργανώσουν εκδήλωση μνήμης και τιμής για την πολυαγαπημένη του αδελφή και, σε μια γενναιόδωρη και εξαιρετική χειρονομία του, προσέφερε στην διοργανώτρια Βυρωνική Εταιρεία την μυθιστορία της Ακακίας «Μπάυρον- η τελευταία αγάπη», μεταφρασμένης στα Αγγλικά, προκειμένου να αποτελέσει ένα ακόμη βοήθημα για τους ξένους επισκέπτες, καθηγητές και φοιτητές των Συνεδρίων της. Το μεταφρασμένο βιβλίο θα είναι ένα ακόμα σημαντικό λιθαράκι στην διεκδίκηση της Ευρωπαϊκής  Πολιτιστικής Πρωτεύουσας  2021, που διεκδικεί  το Μεσολόγγι.

Ο Δήμαρχος της Ιερής Πόλης Μεσολογγίου, Νίκος Καραπάνος, μίλησε επαινετικά για την εκδήλωση και την πρωτοβουλία της Βυρωνικής Εταιρείας και με περίσσιο σεβασμό και θαυμασμό εξήρε την προσωπικότητα και το λογοτεχνικό έργο της  αξέχαστης Μεσολογγίτισσας πεζογράφου, Ακακίας Κορδόση.

Η  τυχερή  που βρήκε το φλουρί της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας είναι η φιλόλογος Ειρήνη Καρανικόλα, στην οποία ευχόμαστε να είναι πάντα καλότυχη.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Νίκος Καραπάνος, εκπρόσωποι των Ενόπλων  Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Άγγελος Κότσαλος, ο Αντιδήμαρχος Σπύρος Διαμαντόπουλος, ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου, Ντίνος Γιαννόπουλος, ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Πολιτιστικής Εταιρείας, Τάσος Σκαρμούτσος, η Αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου, Σόφη Λαναρά, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πάνος Παπαδόπουλος και Γιάννης Γυφτογιάννης, ο τ. Δήμαρχος, Γιάννης Αναγνωστόπουλος, η Σχολική Σύμβουλος των Φιλολόγων Αιτωλοακαρνανίας, Χρυσούλα Σπυρέλη, η Πρόεδρος του Εργαστηρίου «Παναγία Ελεούσα», Διονυσία Σαμαντά, Πρόεδροι  και μέλη Συλλόγων της πόλης και της περιοχής, μέλη και φίλοι της Βυρωνικής Εταιρείας Μεσολογγίου.

Η ομιλία της Παναγιώτας Δακαλάκη (αρχείο pdf)

 

Attachments