You are currently viewing Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης 2011

Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης 2011

Την επομένη της εθνικής επετείου, Σάββατο 26 Μαρτίου, στην κατάμεστη αίθουσα του Τρικούπειου Πολιτιστικού Κέντρου, υπό την αιγίδα του Δήμου της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, η Βυρωνική Εταιρεία, διοργάνωσε εκδήλωση για να τιμήσει την Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης 2011, με θέμα: “Η Φιλελληνική Πράξη τον 19ον Αιώνα. Κοινωνία-Πολιτική-Τέχνη”.

Με την προσέλευση του κοινού και πριν αρχίσει η εκδήλωση, η φοιτήτρια της ιατρικής, Κάτια Ζαβιτσανάκη, δημιούργησε μία κατανυκτική ατμόσφαιρα στο πνεύμα της βραδιάς με το παίξιμο κλασσικών έργων στο πιάνο.

Την εκδήλωση άνοιξε, προλόγισε και συντόνισε με επιδεξιότητα, ο Μεσολογγίτης δικηγόρος κ. Μιχάλης Κοτίνης, μέλος της Βυρωνικής Εταιρείας Μεσολογγίου, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Παναγιώτης Κατσούλης, ο οποίος εντυπωσίασε με τον ιστορικά επίκαιρο λόγο του.

Η πρόεδρος της Bυρωνικής Εταιρείας, κα Ροδάνθη Φλώρου, στον χαιρετισμό της μεταξύ άλλων επετειακών αναφορών και θερμών ευχαριστιών προς τους συντελεστές της εκδήλωσης είπε:
“Όπως γνωρίζετε, με το Προεδρικό διάταγμα 130/2008, καθιερώθηκε η 19η Απριλίου ημέρα θανάτου του Λόρδου Βύρωνα, ως ημερομηνία πανελλήνιου εορτασμού της Ημέρας Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης. Επειδή όμως η 19η Απριλίου εφέτος πέφτει την Μεγάλη Εβδομάδα και προηγούνται οι Εορτές Εξόδου, σε συνεννόηση και υπό την Αιγίδα του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου τιμούμε τον Φιλελληνισμό σήμερα την επομένη της Εθνικής Παλιγγενεσίας, όπου ακούστηκε για άλλη μια φορά το Χαίρε ω Χαίρε Λευτεριά”.

Στην συνέχεια κορυφαίοι ομιλητές με διεθνή αναγνώριση που τιμούν την Ελλάδα με το έργο τους, μίλησαν με γλαφυρό και τεκμηριωμένο λόγο μέσα από την σπουδαία ερευνητική δουλειά τους.
Ο ιστορικός, κ. Γεώργιος Τόλιας μίλησε για τις «Πολιτικές του Φιλελληνισμού», η ιστορικός κα Λουκία Δρούλια για την «Μέριμνα για τα Παιδιά της Επανάστασης στη Δύση», ενώ την ομιλία της ιστορικού κας Αικατερίνης Κουμαριανού, «Μπάυρον και Στάνχοπ: Δύο Φιλέλληνες δύο προσεγγίσεις», -λόγω ανυπέρβλητου κωλύματος- παρουσίασε η Μεσολογγίτισσα κα Ειρήνη Λούβρου, ιστορικός και δημιουργός του εκδοτικού οίκου «Ολκός».
Τέλος ο μουσικολόγος κ. Μάρκος Φ. Δραγούμης, μίλησε για “Το Επαναστατικό Πνεύμα στον Έκτορα Μπερλιόζ και η Καντάτα του για την Επανάσταση του ΄21”, ενώ ακούστηκε το Α΄ Μέρος της καντάτας, έγινε συγκινητική αναφορά στη ζωή και το έργο αλλά και στα γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης που ενέπνευσαν τον Μπερλιόζ και τον οδήγησαν να συνθέσει την Καντάτα για το ΄21.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμάς, ο Δήμαρχος κ. Παναγιώτης Κατσούλης , ο Διοικητής του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων κ. Παναγιώτης Παγούρας, ο Λιμενάρχης κ. Σακεριανός, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Νίκος Υφαντής, ο πρ. Βουλευτής κ. Γιάννης Βαϊνάς, ο πρ. Δήμαρχος κ. Γιάννης Αναγνωστόπουλος, ο Πρόεδρος Πολιτιστικών κ. Αριστείδης Καβάγιας, Δημοτικοί Σύμβουλοι, η Συγγραφέας κα Ακακία Κορδόση, η τ. Λυκειάρχης κα Σπυρ. Αλεξανδροπούλου, ο Ιδρυτής της “Διεξόδου” κ. Νίκος Κορδόσης, πρόεδροι φορέων και συλλόγων, και πλήθος εκλεκτών συμπολιτών μας.

[απο τον έντυπο τύπο του Μεσολογγίου]

Διαβάστε επίσης το σχετικό άρθρο της εφημερίδας “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ” στις 23-3-2011.

Φωτογραφίες από την εκδήλωση

Οι ομιλητές της εκδήλωσης
(από αριστερά) Μάρκος Φ. Δραγούμης, Ειρήνη Λούβρου, Μιχάλης Κοτίνης, Λουκία Δρούλια, Γιώργος Τόλιας

Videos

προλόγισμα από τον Μεσολογγίτη δικηγόρο κ. Μιχάλη Κοτίνη

χαιρετισμός από το Δήμαρχο κ. Παναγιώτη Κατσούλη

χαιρετισμός από την πρόεδρο κα Ροδάνθη Φλώρου

ομιλία από τον ιστορικό, κ. Γεώργιο Τόλια

ομιλία από την ιστορικό, κα Λουκία Δρούλια

η ομιλία της ιστορικού κας Αικατερίνης Κουμαριανού,
που παρουσίασε η Μεσολογγίτισσα ιστορικός κα Ειρήνη Λούβρου

ομιλία από το μουσικολόγο κ. Μάρκο Φ. Δραγούμη
στο τέλος της ομιλίας ακούστηκε το Α΄ Μέρος της καντάτας του Μπερλιόζ για το ΄21.

Attachments