You are currently viewing Εκδήλωση “Η Ελλάδα του Βύρωνα (1809-1824)”

Εκδήλωση “Η Ελλάδα του Βύρωνα (1809-1824)”

Η Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου στο πλαίσιο των Εορτών Εξόδου διοργάνωσε εκδήλωση για την επέτειο των 190 χρόνων από τον θάνατο του λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι στις 19 Απριλίου 1824.

Την Κυριακή 6 Απριλίου 2014, στην κατάμεστη αίθουσα του Τρικούπειου Πολιτιστικού Κέντρου ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιήσει ομιλία ο διακεκριμένος Ελληνιστής Καθηγητής Ρόντερικ Μπίτον, Διευθυντής του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών και κάτοχος της “Έδρας Κοραή” στο King’s College του Λονδίνου.

Ο Καθηγητής Ρόντερικ Μπίτον έχει κυκλοφορήσει το βιβλίο “Ο πόλεμος του Βύρωνα: Ρομαντική εξέγερση, Ελληνική Επανάσταση”, ενώ στο παρελθόν έχει εκδώσει την βιογραφία του Γιώργου Σεφέρη “Περιμένοντας τον Άγγελο” και το βιβλίο “Ο Καζαντζάκης, μοντερνιστής και μετα-μοντέρνος”. Στην Ελλάδα βρέθηκε για πρώτη φορά το 1960, ένα καλοκαίρι, ως μαθητής και αμέσως αποφάσισε να ακολουθήσει σπουδές Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Κέιμπριτζ. Τα επόμενα χρόνια γύρισε όλη την Ελλάδα μαγνητοφωνώντας δημοτικά τραγούδια για το διδακτορικό του. Ο καθηγητής Μπίτον έχει αφιερώσει τη ζωή του στην διάδοση του νέου ελληνικού πολιτισμού στην Αγγλία. Επίσης, είναι Διευθυντής Νεοελληνικών Σπουδών στο Διεθνές ερευνητικό κέντρο για τον λόρδο Βύρωνα και τον Φιλελληνισμό της Βυρωνικής Εταιρείας Μεσολογγίου.

Δυστυχώς, όμως, μια αδιαθεσία στάθηκε εμπόδιο, να παρευρεθεί οπότε την ομιλία του απέδωσε η Καθηγήτρια του University of Kent και σύζυγός του, Φράν Μπίτον. Η εξαιρετική ομιλία του “Η Ελλάδα του Βύρωνα” περιελάμβανε την περίοδο από το πρώτο ταξίδι του Ποιητή και Φιλέλληνα στην Ελλάδα το 1809 έως τον θάνατό του στο Μεσολόγγι στις 19 Απριλίου 1824.

Στην συνέχεια, έγινε η βράβευση των μαθητών που πρώτευσαν στο διαγωνισμό έκθεσης που προκήρυξε η Βυρωνική Εταιρεία με την συνεργασία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας, για τα Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια του νομού, με θέμα: “Λόρδος Βύρων: Ποιητής και Ήρωας”.

Στους τρεις πρωτεύσαντες μαθητές Φελέκη Μαρία από το 1ο ΕΠΑΛ Μεσολογγίου, Μπλαχούρα Ουρανία-Μαρία από το 2ο ΓΕΛ Μεσολογγίου και Μπερμπέη Γιώργο από το ΓΕΛ Αμφιλοχίας, δόθηκαν κατά σειρά τα τρία βραβεία, το χρηματικό ποσό των οποίων προσέφερε ο Επίτιμος Πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Ινδιανάπολης, Καθηγητής Πήτερ Μύριαν, επιστημονικός συνεργάτης της Βυρωνικής Εταιρείας Μεσολογγίου και ένθερμος υποστηρικτής της.

Το Πρακτικό της Επιτροπής Αξιολόγησης του διαγωνισμού έκθεσης διάβασε η Πρόεδρος της Επιτροπής Έλενα Ζαβιτσανάκη, Φιλόλογος.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, η Φιλαρμονική του Συλλόγου “Οι Φίλοι της Μουσικής – Διονύσιος Σολωμός” προσέφερε μια θαυμάσια συναυλία κλασσικού ρεπερτορίου, υπό την διεύθυνση του μαέστρου Μάκη Κουτσαγγέλη.

Στο τέλος, ολιγομελής χορωδία πλαισίωσε την φιλαρμονική, ερμηνεύοντας το τραγούδι του “Καψάλη”, που ακούγεται κατά την αναπαράσταση της ανατίναξης της οικίας-πυριτιδαποθήκης του Μεσολογγίτη Προκρίτου Χρήστου Καψάλη το βράδυ της Εξόδου (10 Απριλίου 1826) και που πραγματοποιείτε το βράδυ του Σαββάτου του Λαζάρου στον Κήπο των Ηρώων.

Στην εκδήλωση έδωσαν το παρών ο Δήμαρχος κ. Παναγώτης Κατσούλης, ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου κ. Αριστείδης Καββάγιας, Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωπος του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων, ο Πρόεδρος της Α’ ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας κ. Κώστας Κατσαρός, ο Ιδρυτής του Μουσείου της ΔΙΕΞΟΔΟΥ, κ. Νίκος Κορδόσης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μεσολογγίου κ. Β. Σπυρόπουλος, Πρόεδροι και μέλη άλλων Συλλόγων και πλήθος κόσμου.

Την εκδήλωση παρουσίασε το μέλος του Δ.Σ. Τζένη Χαραλαμποπούλου, Φιλόλογος και προλόγισε η Πρόεδρος της ΒΕΜ Ροδάνθη Φλώρου.

ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΡΑΝΙΚΟΛΑ από την Εφημερίδα “ΑΙΧΜΗ” Αιτωλοακαρνανίας

Φωτογραφίες από την εκδήλωση