You are currently viewing Η Συλλογή του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου “ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΕΙΑ”

Η Συλλογή του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου “ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΕΙΑ”

Με αυτή την ιδιαίτερη εκδήλωση που διοργάνωσε το Δεκέμβριο επέλεξε να κλείσει το πρόγραμμα της για το 2012, η Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

Η συλλογή με ιστορικά προσωπεία ηρώων της Ελληνικής Επανάστασης του ’21 του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου ταξίδεψε στο Μεσολόγγι και εκτέθηκε το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012 και ώρα 7:00 το βράδυ σε προθήκες στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο της πόλης μας, όπου μπορούσε ο καθένας να τα δει και να εκτιμήσει την ιστορική αξία τους.

Η αξιολογότατη αυτή συλλογή άρχισε να συγκροτείται ήδη από το 1886 όταν το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο δώρισε στην Ιστορική Εθνολογική Εταιρεία Ελλάδος τα προσωπεία εννέα επιφανών ανδρών της Επανάστασης του 1821 οι οποίοι απεβίωσαν στην Αθήνα τη δεκαετία μεταξύ 1843-1853. Στο Μεσολόγγι εκτέθηκαν 11 από τα 23 προσωπεία της συλλογής του Ε.Ι.Μ. αυτά των: Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, Ιωάννη Μακρυγιάννη, Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, Κωνσταντίνου Μπότσαρη, Νικήτα Σταμελόπουλου-Νικηταρά, Κώστα Νταλερόπουλου, Χορμοβίτη ή Λαγουμιτζή, Ιωάννη Κωλέττη, Ιωάννη Μπούκουρη, Ευστράτιου Πίσσα, Παναγιώτη Γιατράκου, Ιωάννας Παν. Γιατράκου.

Ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η διευθύντρια του Μουσείου κυρία Ευθυμία Παπασπύρου, ιστορικός και συγγραφέας της σχετικής έκδοσης των «Ιστορικών Προσωπείων». Η κα. Παπασπύρου με γλαφυρότητα και αμεσότητα ανέλυσε την ιστορική διαδρομή τους μέσα στο χρόνο. Ιδιαίτερα συγκινητικό ήταν όταν αναφέρθηκε σε ιστορικές μορφές που είχαν ενεργό ρόλο στις πολιορκίες του Μεσολογγίου όπως ο αδελφός του Μάρκου Μπότσαρη Κώστας Μπότσαρης, ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης και ο Κώστας Νταλερόπουλος, Χορμοβίτης ή Λαγουμιτζής (το προσωνύμιο του). Τα ιστορικά προσωπεία που εκτέθηκαν στο Μεσολόγγι συνόδευσε η κα. Αναστασία Κούλη ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια των συλλογών του Μουσείου.

Νωρίτερα η πρόεδρος της Β.Ε.Μ. κα Ροδάνθη Φλώρου αναφέρθηκε στο έργο και την τεράστια προσφορά της Ιστορικής Εθνολογικής Εταιρείας Ελλάδος προς στους Νεοέλληνες από της συστάσεως της το 1882 μέχρι σήμερα. Είναι η ψυχή πίσω από τη λειτουργία του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου όπως είπε και ευχαρίστησε θερμά τον Γενικό Γραμματέα της Ι.Ε.Ε.Ε. κύριο Ιωάννη Μαζαράκη-Αινιάνα και τους εμπνευσμένους συνεργάτες του για την εικοσαετή συνεργασία τους με την Βυρωνική Εταιρεία και ανακοίνωσε ότι για τον Απρίλιο του 2013, έχει προγραμματιστεί μεγάλη εκδήλωση για την συμβολή του Ναυτικού στον Αγώνα του 1821. Μάλιστα αυτή η συλλογή θα παραμείνει μόνιμα στην αίθουσα της βιβλιοθήκης της Βυρωνικής Εταιρείας Μεσολογγίου (Διαβάστε εδώ το πλήρες κείμενο από το προλόγισμα της κας Φλώρου).

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης τιμήθηκαν παράλληλα τα 190 χρόνια από την Α’ Πολιορκία του Μεσολογγίου τα Χριστούγεννα του 1822. Η φιλόλογος κα Πολυξένη Χαραλαμποπούλου μέλος του Δ.Σ. με εμπεριστατωμένο λόγο έκανε σχετική ιστορική αναφορά. Ακολούθως η κα Παναγιώτα Δακαλάκη μέλος της Β.Ε.Μ. με μεγάλη επιτυχία διάβασε στίχους από το ποίημα του Κώστα Κρυστάλλη «Ο Καλόγερος της Κλεισούρας» με την συνοδεία μουσικής. Στο πιάνο ήταν ο ταλαντούχος Διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Μεσολογγίου, κος Σπύρος Χολέβας.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Βασίλης Αντωνόπουλος, ο Πρόεδρος του Π.Κ. κ. Αριστείδης Καβάγιας, ο πανοσιολογιότατος πατήρ Γεώργιος Χατζάρας, ο εκπρόσωπος του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων, πρόεδροι συλλόγων και άλλων φορέων και πλήθος κόσμου παρά τις πολύ κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν.

Δείτε εδώ την πρόσκληση της εκδήλωσης

Στιγμιότυπα από την εκδήλωση

Attachments