You are currently viewing ΕΟΡΤΕΣ ΕΞΟΔΟΥ 2012: Αφιέρωμα στους Σουλιώτες

ΕΟΡΤΕΣ ΕΞΟΔΟΥ 2012: Αφιέρωμα στους Σουλιώτες

Ένα Εξαιρετικό Αφιέρωμα για τους Σουλιώτες από την Βυρωνική Εταιρεία Μεσολογγίου.

Το αδιαχώρητο πραγματοποιήθηκε από την προσέλευση του κόσμου στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο την Δευτέρα 26 Μαρτίου, όταν η Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, παρουσίασε την εκδήλωση “Ηρωικές Μορφές του Αγώνα της Ανεξαρτησίας: Αφιέρωμα στους Σουλιώτες” που διοργάνωσε στο πλαίσιο των Εορτών Εξόδου 2012, υπο την Αιγίδα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

Η Πρόεδρος της Βυρωνικής Εταιρείας κα Ροδάνθη Φλώρου προλόγισε την εκδήλωση αναφερόμενη στην σχέση Λόρδου Βύρωνα και Σουλιωτών, αλλά και στην φιλία του φλογερού φιλέλληνα και ποιητή με τον γενναίο οπλαρχηγό Μάρκο Μπότσαρη. Δεν παρέλειψε δε να τονίσει και να καυτηριάσει την προσπάθεια ορισμένων κύκλων που προσπαθούν την αποδυνάμωση των εθνικών ταυτοτήτων και την «αποδόμηση των παραδόσεων», όπως είναι και η κατάρριψη της ιστορικής παρακαταθήκης των Σουλιωτών.

Την εκδήλωση χαιρέτησε εκ μέρους του Δημάρχου που απουσίαζε σε αποστολή εκτός πόλεως ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου κ. Αριστείδης Καβάγιας, και συντόνισε το Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Β.Ε.Μ, κος Γεώργιος Λύτρας.

Στην συνέχεια μίλησαν με μοναδικά ιστορικά τεκμηριωμένο τρόπο που κυριολεκτικά καθήλωσε το ακροατήριο και μας έκανε όλους να αισθανθούμε πατριωτικά υπερήφανοι, οι ομιλητές κ. Παναγιώτης Μανιώτης, συμπολίτης μας φιλόλογος, με θέμα: “Σουλιώτες και Εθνεγερσία” και ο φιλόλογος-συγγραφέας κ. Λαοκράτης Βάσσης με θέμα: “Το διαχρονικό ήθος του Μάρκου Μπότσαρη”.

Ομιλίες καταπληκτικές που θα συζητούνται για καιρό στο Μεσολόγγι αυτές τις δύσκολες μέρες που ζούμε ως Έλληνες. Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουμε την ανταπόκριση του κόσμου στο άκουσμα της συγκλονιστικής απαγγελίας ποιημάτων για τους Σουλιώτες από τον διακεκριμένο, πολυτάλαντο και σεμνό ηθοποιό-σκηνοθέτη κ. Γιώργο Μιχαλακόπουλο και στην παρουσίαση του κλέφτικου δημοτικού τραγουδιού “Ο Θρήνος για τον θάνατο του Μάρκου Μπότσαρη” από τον ζωντανό θρύλο στην Ελλάδα, δεξιοτέχνη του στεριανού λαούτου κ. Χρήστο Ζώτο.

Τέλος μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε τους θεατές του Τ.Π.Κ. όταν ο καθηγητής Peter Myrian, επίτιμος πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Ιντιανάπολις, δώρισε στην Βυρωνική Εταιρεία, αντίγραφο του πίνακα της Σημαίας των Μποτσαραίων, δώρο της Αυτοκράτειρας Αικατερίνης Β΄ της Ρωσίας προς τον Δημήτριο-Τούσια Μπότσαρη (αδελφό του πατέρα του Μάρκου Μπότσαρη), όταν νεότατος ακόμη μετέβη επικεφαλής αντιπροσωπείας οπλαρχηγών στην Αγία Πετρούπολη, ονομάζοντας τον επίσης «ταγματάρχη του ρωσικού στρατού».
Αυτή η πολεμική Σημαία υπήρξε το Μπαϊράκι της Σουλιώτικης Συμπολιτείας σε όλες τις μάχες του Σουλίου και στην ΕΞΟΔΟ του Μεσολογγίου και θα κοσμεί πλέον την αίθουσα μα τα χαρακτικά της Β.Ε.Μ.

Αξίζουν συγχαρητήρια στην Βυρωνική Εταιρεία Μεσολογγίου για την άρτια και ξεχωριστή αυτή εκδήλωση που εμπνεύστηκε και διοργάνωσε και στον Δήμο Μεσολογγίου που την συμπεριέλαβε στις Εορτές Εξόδου.

[απο τον τοπικό τύπο]

 

Φωτογραφίες από την εκδήλωση

Το βίντεο της εκδήλωσης