You are currently viewing Η Βουλή των Ελλήνων για την Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης

Η Βουλή των Ελλήνων για την Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης

Η 19η Απριλίου, ημέρα θανάτου του Λόρδου Βύρωνα, καθιερώθηκε με το αριθ. 130/2008 Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ 191/Α/19.9.2008) ως ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης. Η απόφαση αυτή ελήφθη ύστερα από τη σχετική πρόταση του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Δημήτρη Σιούφα προς τον αρμόδιο Υπουργό Εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλο.
Με μία ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας και με την έκδοση ενός επετειακού γραμματοσήμου με τον λόρδο Βύρωνα σε ξυλογραφία του Α. Τάσσου, η Βουλή των Ελλήνων, τίμησε την Παρασκευή 8 Μαΐου 2009, την ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης.

Σε ειδική εκδήλωση έγινε η παρουσίαση ειδικού λευκώματος και γραμματοσήμου με τον Λόρδο Βύρωνα

Την Παρασκευή 8 Μαΐου, ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Σιούφας, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Εντευκτήριο του Κοινοβουλίου, παρουσίασε το γραμματόσημο που εκδόθηκε με πρωτοβουλία της Βουλής με αφορμή τον πρώτο εορτασμό της Ημέρας Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης.
Στην παραπάνω εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσημα καλεσμένοι απο την πόλη μας, ο Δήμος Μεσολογγίου και η Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.
Τον Δήμο εκπροσώπησε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Χρήστος Σούφρας και την Βυρωνική Εταιρεία η Πρόεδρος κα Ροδάνθη Φλώρου, ο κ. Σωτήρης Μούρκας και μερικά από τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής όπως ο Γ. Γραμματέας του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής κ. Παναγιώτης Κοντός, ο δικηγόρος κ. Μιχάλης Κοτίνης και ο καθηγητής κ. Παναγιώτης Μυριανθόπουλος.
Στο χαιρετισμό που απηύθυνε ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου μεταξύ άλλων είπε: “Η Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης, δε μπόρεσε να εορταστεί τη 19η Απριλίου γιατί την ημέρα εκείνη είχαμε τον εορτασμό του Πάσχα. Γιορτάστηκε, βεβαίως, σε ολόκληρη την Ελλάδα από όλες τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της χώρας και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό.
Όπως ιδιαίτερα σημαντικό είναι και το μήνυμα που εκπέμπει αυτός ο εορτασμός, το μήνυμα της αναγνώρισης και της τιμής σε εκείνους οι οποίοι δημιούργησαν αυτό το κίνημα του Φιλελληνισμού, όχι μόνο τα χρόνια της εθνικής ανεξαρτησίας, αλλά και τη σηματοδότηση την οποία έχει για το σήμερα και το αύριο η αγάπη σε ολόκληρο τον κόσμο πολιτών, πολιτικών, πνευματικών ηγεσιών σε αναγνώριση των αξιών της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της δικαιοσύνης που ξεκίνησαν και γεννήθηκαν εδώ σε αυτό τον τόπο και είναι διαχρονικές.
Τιμούμε τη συμπαράσταση με την έννοια της Διεθνούς Αλληλεγγύης όχι μόνο προς την πλευρά τη δική μας, αλλά και η δική μας πλευρά να καταδεικνύει την αλληλεγγύη αυτή. Αυτό είναι το διαχρονικό μήνυμα και κυρίως για τις νέες γενιές που πρέπει να εγκολπώνονται αυτά τα μηνύματα.
Πιστεύω ότι αυτή η μικρή και λιτή δωρική εκδήλωση την οποία κάνουμε σήμερα σηματοδοτεί μια αφετηρία και ένα γενικότερο συναγερμό συνειδήσεων ότι τιμούμε όχι μόνο για το χθες, αλλά και για το σήμερα και για το αύριο τις αξίες που γεννήθηκαν σε αυτό τον τόπο, τις αξίες τις οποίες αναγνώρισαν και αναγνωρίζουν σε ολόκληρο τον κόσμο οι πολίτες για ότι γεννήθηκε σε αυτή τη χώρα ως πολιτισμός και με κύριο και κορυφαίο το δημοκρατικό πολίτευμα, την έννοια της δημοκρατίας και τις αναφορές στη χώρα που γέννησε τις πνευματικές αξίες για τις οποίες ολόκληρος ο κόσμος σήμερα είναι υπερήφανος και τις υπηρετεί.
Θέλω με την ευκαιρία αυτή να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τόσο το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών και τον υπουργό τον κ. Στυλιανίδη, όσο και τη Διοίκηση των ΕΛ.ΤΑ., τον Πρόεδρο κ. Μπρατάκο και το Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Ταπραντζή, που σε συνεργασία με τις υπηρεσίες της Βουλής προχώρησαν στην έκδοση αυτού του σημαντικού λευκώματος και ταυτόχρονα την έκδοση του ειδικού γραμματοσήμου που φέρει το χαρακτικό του μεγάλου Έλληνα χαράκτη Τάσσου, για να τιμήσουμε το Λόρδο Βύρωνα που έχασε τη ζωή του στο Μεσολόγγι το 1824, αλλά και τα διακόσια χρόνια από την έλευσή του στην Ελλάδα το 1809.
Σας ευχαριστούμε πολύ που είστε όλοι εδώ, σ’ αυτή την ειδική εκδήλωση παρουσίασης του γραμματοσήμου που είχε την πρωτοβουλία η Βουλή των Ελλήνων να εκδώσει με αφορμή τον πρώτο εορτασμό της Ημέρας Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης”
.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Αθανάσιος Μπούρας, οι πρώην Πρόεδροι της Βουλής κ.κ. Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα και Απόστολος Κακλαμάνης, ο Πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας στην Ελλάδα Dr. David Landsman, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γεώργιος Σούρλας, ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Τραγάκης, ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Ρέππας, οι βουλευτές κ.κ. Παναγιώτης Αδρακτάς, Νίκος Καντερές, Μανόλης Κεφαλογιάννης, Αθηνά Κόρκα-Κώνστα, Παναγιώτης Μελάς, Αθηναίος Φλωρίνης, Γιάννης Αμοιρίδης, Ευστάθιος Κουτμερίδης, Ντίνος Ρόβλιας, Αχιλλέας Κανταρτζής, Γιάννης Μπανιάς, Δήμητρα Αράπογλου, Αστέριος Ροντούλης, ο Δήμαρχος Βύρωνα κ. Νίκος Χαρδαλιάς, ο Σύνδεσμος «Μπάυρον» για τον Φιλελληνισμό και τον Πολιτισμό, ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής κ. Νίκος Στεφάνου, ο Ειδικός Γραμματέας της Βουλής κ. Δημήτρης Παπαγιάννης, ο Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία καθηγητής κ. Ευάγγελος Χρυσός, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου των Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ) κ. Άγγελος Μπρατάκος και ο Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΤΑ κ. Ανδρέας Ταπραντζής.

Φωτογραφίες από την εκδήλωση