You are currently viewing Την Πέμπτη 3 Απριλίου 2025, παρουσιάσθηκε με μεγάλη επιτυχία στην Αίθουσα της Ολομέλειας του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου (Παλαιά Βουλή) η Διασχολική Εκδήλωση με τίτλο, «Δε σηκώνει η ψυχή μου σκλάβα γη!» Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και τελούσε υπό την αιγίδα της Βυρωνικής Εταιρείας Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

Την Πέμπτη 3 Απριλίου 2025, παρουσιάσθηκε με μεγάλη επιτυχία στην Αίθουσα της Ολομέλειας του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου (Παλαιά Βουλή) η Διασχολική Εκδήλωση με τίτλο, «Δε σηκώνει η ψυχή μου σκλάβα γη!» Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και τελούσε υπό την αιγίδα της Βυρωνικής Εταιρείας Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

Τα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία που έλαβαν μέρος είναι: το Καλλιτεχνικό Σχολείο Μεσολογγίου, το οποίο συμμετείχε με μία ταινία μικρού μήκους με τίτλο: «Τι σχέση έχει η γλώσσα προγραμματισμού ada με το Μεσολόγγι».

Το 2ο Πρότυπο Λύκειο Αθηνών, οι μαθητές του οποίου παρουσίασαν μία βιντεοσκοπημένη παρέμβαση του κ. Ιωάννη Χουντή ντε Φάμπρι, ιστορικού συγγραφέα της μονογραφία

«Ο Ρομαντισμός στην εξουσία», βασισμένη σε ερωτήσεις των μαθητών.

Ο Όμιλος Δημιουργικής Γραφής και Φιλαναγνωσίας του Πρότυπου Λυκείου Βαρβακείου Σχολής παρουσίασε την εργασία με τίτλο «Ομιλούντα αντικείμενα και ποιητικές ανασυνθέσεις».

Το Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Αθηνών με το θεατρικό δρώμενο, “Το φως της Ελευθερίας”.

Το σύντομο θεατρικό μονόπρακτο εν είδει αναλογίου βασίζεται στο θεατρικό έργο της Κλεοπάτρας Εμμανουήλ “Σε Γνωρίζω” που αναφέρεται στη ζωή του Διονυσίου Σολωμού.

Μαθητές και μαθήτριες του Πρότυπου Λυκείου Αγίων Αναργύρων παρουσίασαν την ταινία μικρού μήκους « Η φλόγα του Φιλελληνισμού. Μία συζήτηση πριν το τέλος».

Τέλος το 1ο Πρότυπο Λύκειο Γεννάδειο παρουσίασε το δρώμενο του Βύρων και Byron, σε κείμενο και σκηνοθεσία της Σάρας Θηλυκού, στο οποίο ένας χορός συνομιλεί με τον Βύρωνα – Byron συνοδεύοντάς τον στην περιπλάνησή του από την Αγγλία μέχρι και την Ελλάδα.

Την εκδήλωση επένδυσε μουσικά χορωδιακό σχήμα μαθητών και μαθητριών των σχολείων που απέδωσε τα έργα The isles of Greece και Remembrance υπό την καθοδήγηση της κ. Θεοδώρας Φέγγη, μουσικού στο 1ο Πρότυπο Γυμνάσιο Αθηνών.

Την Εκδήλωση χαιρέτησε η Πρόεδρος της ΙΕΕΕ-Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, Δρ Μαριέτα Μινώτου.

Ομιλίες απηύθυναν:

Ο κ. Θανάσης Χρήστου, Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, που μίλησε για τη μετάβαση του Βύρωνα από τον ανέμελο ρομαντισμό στον μάχιμο Φιλελληνισμό.

Η κ. Άννα Καρακατσούλη, Καθηγήτρια στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η οποία εστίασε στη διαδρομή του Βύρωνα προς την Ελλάδα.

Η κ. Ροδάνθη Ρόζα Φλώρου, Πρόεδρος της Βυρωνικής Εταιρείας Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, παρουσίασε το Διεθνές Κέντρο Έρευνας και Μελέτης για τον Λόρδο Βύρωνα και τον Φιλελληνισμό της ΒΕΜ στο Μεσολόγγι.

Οι κυρίες Νατάσα Καστρίτη και Ρεγγίνα Κατσιμάρδου, Ιστορικοί, Επιμελήτριες του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου και του Μουσείου της Βυρωνικής Εταιρείας στο Μεσολόγγι στην εισήγησή τους με τίτλο: «Ο Μπάιρον και η Ελλάδα: μια έκθεση φόρος τιμής στον Άγγλο Φιλέλληνα Ποιητή» μίλησαν και για το Μουσείο της ΒΕΜ στο Μεσολόγγι.

Ήταν μια ωραία και συγκινητική εκδήλωση και αξίζουν Συγχαρητήρια όλοι οι συμμετέχοντες Εκπαιδευτικοί και μαθητές /τριες των ανωτέρω Σχολείων για την διοργάνωση και την παρουσίαση των θεατρικών και μουσικών δρώμενων.