Στην όμορφη Ζίτσα πραγματοποιήθηκαν τα “Βυρώνεια 2012”

Ω Ζίτσα, από τον σύδεντρο και φουντωτό σου λόφο/
Χαριτωμένο και ιερό προβάλλει μοναστήρι/
Εκείθε όπου κι αν ρίξουμε το βλέμμα, επάνω, κάτω/
Τριγύρω μας, τι χρώματα κάθε λογής! Τι τόποι/
Με θέλγητρα μαγευτικά ξανοίγονται μπροστά μας!

(από το ποίημα του Μπάιρον “Το προσκύνημα του Τσάιλντ Χάρολντ”)

Στην όμορφη Ζίτσα Ιωαννίνων, την οποία είχε επισκεφθεί και υμνήσει ο Λόρδος Βύρων στη διάρκεια του πρώτου ταξιδιού του στην Ανατολή (Σεπτέμβριος 1809-Απρίλης 1811) πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο, 3-11-2012 τα “Βυρώνεια 2012” από την Εταιρεία Λογοτεχνών Συγγραφέων Ηπείρου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ζίτσας.

Συμμετείχαν ως ομιλητές η καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών Μάρα Γιαννή (“Οι ελληνικές επιστολές του Βύρωνα”), ο πρόεδρος του Συνδέσμου “Μπάιρον” για τον Φιλελληνισμό και τον Πολιτισμό Πάνος Τριγάζης (“Τι έχει να πει ο Μπάιρον στον 21ο αιώνα”), η πρόεδρος της Βυρωνικής Εταιρίας Μεσολογγίου Ροδάνθη Φλώρου (“Ο Λόρδος Βύρων στο Μεσολόγγι”) και ο τ. Δήμαρχος Ιωαννίνων και συγγραφέας Αναστάσιος Παπασταύρος (“Ο λόρδος Βύρων στην Τέχνη”).

Επρόκειτο για μια εξαιρετική εκδήλωση, την οποία παρακολούθησε πλήθος κόσμου, άνθρωποι της αυτοδιοίκησης και προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Χρήστος Μαντάς.

Οι αναφορές ήταν πολλές στον Μπάιρον ως μεγάλο ποιητή και κορυφαίο φιλέλληνα, αλλά και ως πολέμιο της κοινωνικής αδικίας μέσα στην ίδια του την πατρίδα και αγωνιστή της ελευθερίας σ’ όλο τον κόσμο. Κοινή ήταν η διαπίστωση ότι ο Μπάιρον υπήρξε επαναστάτης με αιτία και αντίπαλος των ισχυρών της εποχής του, της Βρετανικής Αυτοκρατορίας συμπεριλαμβανομένης, καθώς και της Ιερής Συμμαχίας, στης οποίας βρέθηκε το στόχαστρο ιδιαίτερα για τη δράση του επί 6 χρόνια μέσα από το επαναστατικό κίνημα των Καρμπονάρων της Ιταλίας (από εκεί ήρθε στην Ελλάδα και στο πολιορκημένο Μεσολόγγι, όπου άφησε την τελευταία του πνοή στις 19 Απριλίου 1824).

Μέλη του Συλλόγου σε επίσκεψή τους στο Βυρώνειο

Βίντεο από την εκδήλωση

Η ομιλία της προέδρου της Βυρωνικής Εταιρίας Μεσολογγίου Ροδάνθης Φλώρου